V Petržalke ostala zo 152 detských ihrísk len tretina

22.06.2012 Bratislava

Bratislava 22. júna (TASR) - Z pôvodných 152 detských ihrísk najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka obnovila 47. Udržiavať ich všetky v dobrom stave bolo podľa nej totiž nemožné. Do vybraných investovala vyše 680.000 eur, v ostatných je hranie na vlastné riziko.

"Ich výber nebol náhodný. Veľmi pozorne boli zohľadnené viaceré kritériá, okrem iného aj dostupnosť pre deti a ich rodičov," informovala TASR hovorkyňa Petržalky Mária Grebeňová-Laczová. Okrem vybraných 47 ihrísk navyše pribudli aj tri nové.

Ihriská, ktoré neboli určené na modernizáciu, mestská časť postupne zaváža zeminou a vytvára z nich oddychové zóny. "Postupne odstraňujeme aj hracie prvky, ktoré už nespĺňajú bezpečnostné kritériá," dodala hovorkyňa s tým, že v najbližších týždňoch bude samospráva tieto bývalé ihriská označovať tabuľami, aby informovala o ich útlmovom režime. "Prítomnosť na nich je len na vlastné nebezpečenstvo," zdôraznila. Na ozname sa Petržalčania zároveň dozvedia, kde sa nachádzajú najbližšie dostupné funkčné ihriská.

V týchto dňoch petržalské ihriská navštevuje aj Štátna obchodná inšpekcia, ktorá kontroluje ich bezpečnosť a prevádzkyschopnosť. "Oficiálne výsledky ešte nie sú známe, podľa priebežných informácií však nie sú naše ihriská na tom zle, i keď budú potrebné niektoré úpravy," poznamenala hovorkyňa s tým, že cieľom samosprávy je mať ihriská nielen využívané, ale najmä bezpečné. "Je nevyhnutná aj ich pravidelná údržba a obnova kolotočov, hojdačiek a pieskovísk."

O modernizácii ihrísk rozhodli spolu s miestnymi poslancami občianske združenia i verejnosť. Po detských ihriskách sa chcú poslanci zamerať aj na športoviská pre tínedžerov.
 

Vyberte región